Hoe forceer ik mijn website naar HTTPS?

Het daadwerkelijke gebruik...

Je hebt een SSL certificaat geïnstalleerd op je hosting pakket, maar je ziet nog geen slotje, wat nu?

Als je een SSL certificaat op je domeinnaam wilt zetten, dan zijn er 2 factoren die meespelen. Het daadwerkelijk installeren van het certificaat, wat als het goed is al gebeurd is zodra je in dit artikel zit te lezen, en het aanroepen van je website via HTTPS. Je kunt dan wel een certificaat op je pakket hebben, maar als je niet via HTTPS je website bezoekt of zelfs forceert, dan zul je het bekende slotje nooit zien.

Er zijn meerdere wegen naar Rome, en dus ook meerdere manieren om je website via HTTPS te forceren.

• Via .htaccess
  • Via je website software (CMS)
  • Via webserver configuratie/DirectAdmin

Via .htaccess

Een .htaccess bestand is een configuratie bestand in de public_html map van je hostingpakket. Mocht je deze niet zien, dan betekend dit dat er voor jou website geen .htaccess bestand aanwezig is en dan kun je deze aanmaken. In dit .htaccess bestand kun je dan de volgende code plaatsen om een redirect uit te voeren naar HTTPS.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Via je website software (CMS)

Heel veel software pakket zijn tegenwoordig erg uitgebreid, en kun hun eigen boontjes wel doppen. Een .htaccess bestand aanmaken, of wijzigen, is dan ook helemaal niet nodig en zelfs rommelig voor de strenge webmaster. Je kunt daarom kijken of je in jou website een plugin kunt gebruiken om de HTTPS redirect te verzorgen. Voor Wordpress weten we dat er een plugin is die perfect werkt voor je website, namelijk de plugin 'Really Simple SSL'.

Joomla heeft een Force SSL functie ingebouwd, en kan gebruikt worden om de site HTTPS ready te maken. Let wel op dat vaak nog het aanpassen van het .htaccess bestand nog een noodzaak is!

Via webserver configuratie / DirectAdmin (geavanceerd)

Sinds de update van DirectAdmin begin December, zit er een optie in die via de webserver configuratie een HTTPS redirect uitvoert. Mocht je een eigen VPS gebruiken dan zit deze functie standaard in het menu 'SSL Certificates'. Bij onze hosting pakketten wordt deze functie nog beschikbaar gemaakt.

80 of 207 people found this helpful.