Waarom kan ik Magento niet installeren via Installatron?

Magento is een van de meest professionele en uitgebreide webshop-systemen. Het wordt gebruikt door grote (online) retailers zoals Helly Hansen (wie kent de jassen niet), PaperChase (een van de grootste kantoorartikelenketens bij de Brexiters) en Ford.

Is het daarmee ook een goede keuze voor jou? Waarschijnlijk niet. Hier zijn drie redenen waarom we je Magento niet laten installeren op een shared hosting pakket.

Stabiliteit

Omdat het zo groot en uitgebreid is, is Magento ook een vrij zwaar programma. Hoe meer artikelen er in komen te staan, des te meer wordt er van de hostingserver gevraagd. Als dat één website is, is er geen probleem. Maar zodra er meerdere webshops op dezelfde server staan, gaan andere klanten dat al merken. En dat willen we natuurlijk niet.

Veiligheid

Om je webshop veilig te houden, moet je die ook kunnen updaten. Logisch natuurlijk en dat juichen we alleen maar toe. Helaas is dat bij Magento nog niet zo makkelijk. Er is namelijk geen sprake van een knopje "Update", maar je moet met een bash script via de SSH server de updateprocedure doorlopen. Volg je het nog? Nee? Precies. Dat is ook ons probleem.

Functionaliteit

Programmeurs hebben de vervelende eigenschap om door te blijven ontwikkelen als iets af is. Net even die andere functie doorvoeren, net even dat stukje code verbeteren. En dan komt er dus een nieuwe versie.

Dat geldt niet alleen voor Magento, maar ook voor PHP. Het probleem is in dit geval dat de ontwikkelaars van Magento en van PHP elkaar nog al eens in de weg liggen. Zo kon Magento 2.1 bijvoorbeeld wel overweg met PHP 7.0.1, maar niet met 7.0.2. Wel met .3, niet met .4. Oh ja, en wel met .5, maar niet met .6.

Voor ons als hostingprovider is dit natuurlijk niet houdbaar. Als we een server willen upgraden naar de laatste versie van PHP, moet dat gewoon kunnen. Dan moeten er niet een paar (hopelijk goedlopende) webshops uit de lucht gaan omdat er bij een van de twee ontwikkelteams geen rekening is gehouden met de ander.

Alternatieven

Bovenstaande drie redenen zorgen er voor dat Magento op ons shared hosting platform niet officieel ondersteund wordt. Maar, je wilt toch een webshop en je hebt geen zin zelf je eigen server te beheren. Wat doe je dan?

Als alternatief kun je eens kijken naar andere platformen. OSCommerce is bijvoorbeeld een bekende, PrestaShop ook. Beide zijn specifieke webshop-systemen en bieden ruim voldoende functionaliteit voor het gros van alle shops. Laten we wel wezen: je bent nog geen Albert Heijn of Bol.com toch?

Een andere oplossing zou WooCommerce kunnen zijn. Dit is een plug-in voor het welbekende WordPress. Grote kans dat je huidige website al gemaakt is met WordPress, een plug-in zal dan alleen maar handiger zijn dan een apart los systeem.

59 of 110 people found this helpful.