Hoe kan ik Pigeonhole installeren om binnen Roundcube automatisch e-mails te laten verplaatsen?

Met behulp van Pigeonhole kun je binnen RoundCube filters instellen, waardoor binnenkomende e-mails automatisch naar een map verplaatst kunnen worden. Zo kun je op basis van bijvoorbeeld afzender of onderwerp een e-mail direct naar de prullenbak zetten, maar ook succesmeldingen van back-ups archiveren of zelfs e-mailtjes direct door laten sturen.

Het installeren van Pigeonhole kan gemakkelijk met Custombuild 2.0 door via SSH in te loggen op je server. Geef vervolgens de volgende commando's:

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build set dovecot_conf yes
./build set pigeonhole yes
./build dovecot
./build roundcube

Het bouwen van Dovecot kan een paar minuten duren, de andere stappen zijn secondenwerk. Als je eenmaal klaar bent, zie je in Roundcube een nieuwe optie onder "meer":

De optie 'filters' in Roundcube na de installatie van Pigeonhole via Custombuild

Liever niet zelf knutselen via SSH? Vraag onze technische dienst om de installatie voor je uit te voeren!

Tip! Een filter wordt niet direct toegepast op een mailbox, maar handelt alleen nieuw binnenkomende e-mail af. Heb je nou al een mailbox waar je het filter op de bestaande mail wil toepassen, kan dat natuurlijk ook. Blijf nog even via SSH ingelogd en voer de volgende commando's uit.

Vervang gebruiker, domein, mailbox en email@adr.es natuurlijk door de juiste waardes.

• 'Gebruiker' is de DirectAdmin gebruikersnaam
  • 'domein' is het volledige domein van de gebruiker
  • 'Mailbox' is het gedeelte voor het apenstaartje van het e-mailadres
  • 'email@adr.es' is het hele e-mailadres.

cd /home/gebruiker/imap/domein/mailbox/Maildir
sieve-filter -v -C -u email@adr.es ../.dovecot.sieve INBOX

Op het scherm verschijnt nu voor iedere in de inbox aanwezige e-mailtje welke actie er ondernomen zou gaan worden als het filter zou mogen werken (wat het met dit commando niet mag. Niks, verplaatst, wat je dan ook hebt ingesteld. Je kunt op deze manier controleren of je filter goed staat.

Zeker van je zaak? Voer dan het laatste commando nog eens uit (tip: pijltje omhoog doet wonderen!) met een kleine aanpassing:

sieve-filter -v -C -e -W -u email@adr.es ../.dovecot.sieve INBOX

Het verschil zit in de toegevoegde -e -W. -W zorgt voor de benodigde schrijfrechten voor Sieve-filter om de e-mails ook te verplaatsen. -e staat voor execute en geeft het signaal aan het commando om ook daadwerkelijk wat te gaan doen (in plaats van alleen maar te doen alsof).