Welke verschillende types DNS-records zijn er?

Er zijn verschillende types DNS-records, allemaal met een andere functie en met andere regels. Het is goed opletten geblazen als je instellingen gaat wijzigen, omdat een foute instelling kan leiden tot het onbereikbaar worden van een domeinnaam.

In dit artikel benoemen we de meest gebruikte type DNS-records en leggen we uit waar ze voor bedoeld zijn.

A

Een A-record verwijst een hostnaam (vaak een subdomeinnaam) naar een IP-adres van een server. De drie meest voorkomende records zijn het hoofdrecord of blanco record (domeinnaam.nl), het www-record (www.domeinnaam.nl) en het wildcard-record (*.domeinnaam.nl).

Een A-record heeft als waarde altijd een IP-adres. Bijvoorbeeld 85.92.140.136.

Het wildcard-record is hierin speciaal. Waar ieder ander record alleen geldt voor die specifieke naam (domeinnaam.nl, www.domeinnaam.nl etc), geldt het wildcard-record juist niet voor zichzelf. Het vangt alle niet bestaande records af.

Bezoek je een subdomein blog.domeinnaam.nl, maar is er geen DNS-record voor blog.domeinnaam.nl aanwezig? Dan zorgt het wildcard-record er voor dat je toch op de juiste server terecht komt.

AAAA

Het AAAA-record doet hetzelfde als een regulier A-record. Het verschil zit hem in het type IP-adres. Waar een A-record verwijst naar een IPv4-adres, verwijst een AAAA-record naar een IPv6 adres.

Een AAAA-record heeft als waarde altijd een IPv6-adres. Bijvoorbeeld

CNAME

CNAME-records worden gebruikt om een subdomein door te sturen naar een andere provider. Hier wordt veel gebruik van gemaakt door online sitebuilders als Tumblr en Weebly, maar ook door e-mailproviders zoals Office365.

Een CNAME-record heeft als waarde altijd een hostnaam. Bijvoorbeeld www.tumblr.com.

Let op: Een CNAME-record mag nooit tegelijkertijd bestaan met een gelijknamig record van een ander type! Is er dus een CNAME-record van blog.domeinnaam.nl naar tumblr.com, dan mag er geen A-record of zelfs TXT-record met als naam blog.domeinnaam.nl bestaan. Dit wil ook zeggen dat het blanco record nooit een CNAME record kan zijn, omdat er altijd andere records zijn welke enkel domeinnaam.nl bevatten (denk aan MX, NS en TXT records).

MX

MX staat voor Mail eXchange. MX-records zorgen dan ook voor de mail-afhandeling van een domeinnaam. De MX-records verwijzen naar de inkomende mailservers die je gebruikt. Vaak is dit naar mail.domeinnaam.nl, tenzij er voor die domeinnaam gebruik wordt gemaakt van een externe mailprovider zoals Google Apps of Office365.

Een MX-record heeft als waarde altijd een hostnaam. Bijvoorbeeld mail.domeinnaam.nl

NS

De NameServer-records bepalen welke nameservers de informatie van de domeinnaam online publiceren. Deze informatie wordt doorgegeven aan de registry van een domeinnaam, bijvoorbeeld de SIDN voor .nl domeinnamen.

Een NS-record heeft als waarde altijd een hostnaam. Bijvoorbeeld ns1.flexwebhosting.nl.

SRV

SRV-records worden vaak gebruikt bij exchange-servers. Je krijgt deze dan ook aangeleverd vanuit je provider, zoals Microsoft bij Office365. De structuur van een SRV-record is wat apart, omdat er naast een hostnaam ook een prioriteit, poort, waarde en gewicht worden ingesteld.

Een SRV-record heeft als waarde bijvoorbeeld 1 443 sipdir.online.lync.com, waarbij 1 het gewicht is, 443 de poort en sipdir.online.lync.com de bestemming.

TXT

TXT-records maken het mogelijk om tekst in de DNS-zone op te nemen. Tekst in de breedste zin van het woord, aangezien die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Gewoon een notitie voor jezelf, maar ook belangrijke informatie voor bijvoorbeeld SPF of DKIM.

Voor TXT-records zijn er geen voorwaarden, behalve dat de inhoud tussen dubbele aanhalingstekens moet staan.

Een TXT-record heeft als waarde "Dubbele aanhalingstekens" met daartussen de gewenste tekst. Bijvoorbeeld "v=spf1 a mx include:spf.flexfilter.nl ~all".

Let op: Een als SPF-record ingesteld TXT-record kan grote gevolgen hebben voor versturen voor jouw e-mail. Hou hier dus rekening mee voordat je aan de slag gaat. Niet zeker? Vraag de TD!
213 of 555 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software