Wat zijn nameservers?

Als je het hebt over domeinnamen en DNS, heb je het eigenlijk altijd wel over nameservers.

Nameserves zijn eigenlijk niets meer dan online telefoonboeken. In een nameserver staat namelijk alle informatie over een domeinnaam die je nodig hebt om er gebruik van te maken.

Als je Flexwebhosting nodig hebt, kun je in het telefoonboek kijken om ons te vinden. Je komt dan te weten wat ons adres is en op welk telefoonnummer je ons kunt bereiken.

Met een domeinnaam is het niet anders. Of je die nu gebruikt om via een browser de website te bezoeken of via Outlook een mailtje er naar toe stuurt, je hebt een adres nodig. Dat adres staat in het DNS.

Die informatie wordt dus gepubliceerd door nameservers. Zo'n nameserver beheert de verschillende records van een domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan een A-record voor de website en een MX-record voor de e-mail.

Wijzigen

Het wijzigingen van de nameservers van een domeinnaam doe je altijd direct bij de registry van die extensie. Dat is eigenlijk vrij logisch als je weet hoe het internet en het DNS werkt. Kijk hiervoor ook maar eens naar de gerelateerde artikelen.

Als je een domeinnaam namelijk op gaat zoeken, gaat je internetprovider bij de uitgevende partij van die domeinnaam (bijvoorbeeld de SIDN bij .nl domeinnamen) eerst vragen welke nameservers authoritative zijn. Oftewel: welke nameservers leveren mij de informatie die ik hebben moet?

Als je van nameserver-provider verandert, bijvoorbeeld omdat je verhuist met je domeinnaam of je het beheer van het DNS beveiligt met CloudFlare, moet je dat dus bij die uitgevende partij aangeven.

Bij Flexwebhosting kun je de nameservers van een domeinnaam zelf wijzigen via de klantenpagina of via het Domein Registratie Systeem voor resellers. De wijziging wordt dan direct doorgegeven aan de uitgevende partij.

Let op: ook met een nameserver-wijziging blijven de DNS-instellingen onderhevig aan de Time To Live van de individuele records. Verander je niet alleen van nameserver maar ook van server? Zet dan voor je wijziging de TTL zo laag mogelijk!
112 of 269 people found this helpful.