Waarom is een DNS wijziging niet direct actief?

Als je een DNS-wijziging maakt, zie je dat verschil niet meteen terug. Het duurt altijd even voordat de nieuwe website te voorschijn komt of de mail aankomt in je nieuwe mailbox.

Hoe zit dat nou? Hoe lang duurt het en kun je het versnelen?

Even onthouden

Als je in je browser een URL in typt, bijvoorbeeld flexwebhosting.nl, dan gebeuren er achter de schermen een aantal dingen.

1. Je browser stuurt je computer via je modem het internet op.
  2. Je modem vraagt aan je internetprovider "waar moet ik heen?"
  3. Je internetprovider vraagt aan de beheerder van de .nl zone (SIDN) "waar moet hij heen?"
  4. De SIDN stuurt je naar de partij die de nameservers van de domeinnaam flexwebhosting.nl beheert.
  5. Daar krijg je het IP-adres van de server waar de website op staat.
  6. Je internetprovider geeft dat IP-adres als antwoord aan je modem.

So far, so good. Maar als een internetprovider (ISP) voor iedere keer dat jij (of je buurman) een website opvraagt datzelfde riedeltje uit moet voeren, worden ze helemaal tureluurs. Daar hebben ze wat op gevonden.

Elke keer als je internetprovider een website op moet gaan zoeken, onthouden ze het IP-adres dat ze terugkrijgen. Dat scheelt tijd, want de volgende keer dat jij die website opzoekt (je klikt bijvoorbeeld door naar de contactpagina), weten ze nog precies waar je zijn moet. En dat geldt niet alleen voor jou, maar voor iedere klant van die internetprovider.

Scheelt dat even nadenken.

TTL

Oké, so far so good. Maar hoe lang mag zo'n ISP dat IP-adres dan onthouden?

Hier hebben ze de TTL voor uitgevonden. TTL staat voor Time To Live en geeft aan hoe lang de gevraagde informatie geldig is.

De TTL wordt standaard uitgedrukt in seconden en wordt over het algemeen ingesteld op een dag, oftewel 86400 seconden.

Stel, je bezoekt nu een site die bij je ISP nog niet bekend is. De informatie heeft een TTL van 86400. Je blijft dan de hele dag nog die informatie gebruiken. Pas morgen gaat de ISP opnieuw voor je controleren.

Verhuizen

Ga je verhuizen? Dan moet je een aanpassing in het DNS maken. Je website krijgt bijvoorbeeld een ander IP-adres of je gaat van een andere mailserver gebruik maken.

Het is dan niet handig als de ISP nog een dag lang je oude adres rond loopt te bazuinen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je nieuwe adres online hebben, zodat iedereen jouw nieuwe site kan bewonderen.

Ook hier komt de TTL om de hoek kijken. Die kun je namelijk verlagen. Stel je die in op 300 seconden, dan zal de ISP na iedere vijf minuten jouw domeinnaam 'vergeten' en nieuwe informatie op gaan halen. Precies wat we willen!

Verlaag de TTL altijd 24 uur voordat je gaat verhuizen! De TTL is namelijk onderdeel van de gegevens die de ISP onthoudt en een verlaging zal dus ook pas gezien worden nadat de huidige tijd is verlopen.

Dus, als je een wijziging in IP-adres of mailserver door gaat voeren, volg dan de volgende stappen:

1. Verlaag de TTL naar het zo laag mogelijk aantal. Binnen de klantenpagina is dat 3600 seconden, in het Domein Registratie Systeem voor resellers is dat 60.
  2. Wacht vierentwintig uur.
  3. Maak de wijziging die je wilt maken.
  4. Wacht nog heel even.
  5. Geniet van je wijziging.

109 of 271 people found this helpful.