Is een domeinnaam echt van mij?

"To be or not to be," schreef een bekende schrijver ooit eens. Wij krijgen die vraag ook vaak, maar dan net een tikkeltje anders.

To own or not to own

Als je domeinnamen registreert, is de vraag eigenlijk altijd "Van wie is die nou". Het antwoord is nog niet zo simpel als dat je denkt.

Bestel je als eindklant een nieuwe domeinnaam bij Flexwebhosting, wordt deze altijd geregistreerd met jouw gegevens als houder. Ja, wij hebben de domeinnaam in beheer, maar we beheren hem voor jou.

Ben je dan de eigenaar? Ja, eigenlijk wel. Maar tegelijkertijd ook weer niet helemaal. Feitelijk doe je namelijk niets anders dan de domeinnaam huren van de uitgevende partij, bijvoorbeeld de SIDN voor .nl-domeinnamen.

Maar, praktisch gezien, is de domeinnaam van jou. Zo lang dat er gewoon betaald wordt en zo lang dat je niks vreemds of illegaals doet met de domeinnaam, mag jij hem blijven gebruiken.

Resellers

Wij leveren onze diensten, net zoals veel andere grote hostingproviders in Nederland, ook aan resellers. Dit is een groep klanten die zelf hosting- en domeindiensten aanbieden, maar niet het volume hebben om zelf datacenters te onderhouden of accounts bij registries aan te vragen. Deze groep klanten verkoopt onze diensten dus door aan hun klanten.

Bestel je een domeinnaam bij een reseller, is het de verantwoording van de reseller om de eigenaar (de houder) goed in te stellen. En met goed bedoelen we hier op jouw naam. Want, ook al bestel je de domeinnaam via een tussenpartij, jij zou nog steeds de eigenaar moeten zijn. Je betaalt er immers ook voor, toch?

Onderverhuur

Dat gezegd hebbende: dit is geen verplichting! In het contract of de algemene voorwaarden die je afsluit met jouw leverancier staat misschien wat anders afgesproken. Zo zijn er bijvoorbeeld partijen die zeggen dat je een domeinnaam "huurt" als je klant wordt. De domeinnaam wordt dan ingekocht door jouw leverancier en zij zijn dan de eigenaar, maar jij mag hem gebruiken voor een maandelijks of jaarlijks tarief.

Het voordeel van jouw leverancier is in dit geval dat de domeinnaam van hun is en blijft. Besluit jij na een jaar over te willen stappen naar een andere webbouwer en wil je je domeinnaam meeverhuizen? Dat kan je dan duur komen te staan. Aangezien dat het eigendom van de domeinnaam bij de leverancier ligt, mogen ze zelf bepalen voor hoe veel geld jij "jouw" domeinnaam mag overkopen.

Of besluit je na een paar jaar dat je gaat stoppen met je domeinnaam en website, blijft de domeinnaam zelf eigendom van jouw leverancier. Nadat jouw contract verloopt, kunnen zij de domeinnaam opnieuw verhuren aan iemand anders of doorliften op de door jou opgebouwde reputatie.

Zit er met deze constructie ook nog een voordeel voor jou in? Nee. Niet wat betreft het eigendom in ieder geval. Wat je wél ziet gebeuren is dat je in een dergelijke situatie andere producten gratis krijgt aangeboden. Bijvoorbeeld gratis hosting. Of juist de domeinnaam gratis. Je betaalt dan niets zo lang je klant blijft. Maar als je eenmaal weg wilt...

Advies

Om in de toekomst verrassingen te voorkomen, geldt eigenlijk altijd dezelfde regel. Lees, vraag en begrijp het contract of de algemene voorwaarden die je krijgt aangeboden voor het afsluiten van een contract. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je rechten (en natuurlijk plichten) zijn.

Let ook op de welbekende addertjes onder het digitale gras. Vooral bij gratis diensten zit er vaak een catch. Denk na voordat je ergens je handtekening onder zet of dat vinkje aanklikt.

70 of 174 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software