Hoe pas ik een DNS template toe in het DRS?

DNS templates of sjablonen zorgen er voor dat je zelf niet iedere keer dezelfde records hoeft in te typen. Als je eenmaal een DNS template hebt aangemaakt, kun je het keer op keer opnieuw toepassen.

Een DNS template en DNS sjabloon zijn dezelfde dingen. We gebruiken eigenlijk altijd het engelse woord template, terwijl de nederlandse vertaling natuurlijk gewoon sjabloon is.

Stap 1: Inloggen

Om in het Domein Registratie Systeem (DRS) een nieuwe set nameservers aan te maken, moet je ingelogd zijn. Dit kan via de klantenpagina, maar ook via de directe URL: https://drs.anony.nl

Stap 2: Domeinnaam opzoeken

Links in het menu ga je naar Domeinnamen, gevolgd door Mijn domeinnamen.

In je domeinnaam-overzicht kies je de domeinnaam waar je het nieuwe DNS template op wilt gaan toepassen.

Stap 3: DNS zone

Onderaan de informatiepagina voor de gekozen domeinnaam kun je de DNS-zone openen.

In het nieuw uitklappende gedeelte klik je op DNS sjabloon invoegen om het nieuwe DNS template aan te gaan maken.

Stap 4: Template selecteren

In het oppoppende scherm kun je drie dingen doen. Een bestaand template toepassen, een bestaand template wijzigen of een nieuw template aanmaken.

Selecteer een bestaand DNS template uit de lijst van templates, klik op invoegen en watch the magic happen.

Wanneer je een bestaand DNS template toepast, worden de records uit het template toegevoegd aan de DNS zone van die domeinnaam. Het kan dus zijn dat er dubbele of conflicterende records ontstaan. Hou daar rekening mee!

Stap 5: Dubbele records controleren

Het invoegen van een DNS template doet precies wat het zegt: de records van het template worden ingevoegd. Er worden geen records verwijderd of vervangen.

Heb je bijvoorbeeld een template met een blanco en wildcard-record die naar een bepaald IP-adres verwijzen? Dan kan de volgende situatie ontstaan.

Zoals je ziet, zijn er twee blanco records. Het template heeft twee A-records voor me toegevoegd: flexwebhosting.download en *.flexwebhosting.download die verwijzen naar IP-adres 85.92.140.136.

Maar, er bestond in deze DNS zone al een blanco record: flexwebhosting.download dat verwijst naar IP-adres 52.209.188.36. Dit kán de bedoeling zijn, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van round-robin of een andere manier van load-balancen waarbij verschillende servers dezelfde website laten zien.

Maar, het kan ook niet de bedoeling zijn. Wat er nu namelijk gebeurt, is dat de helft van je bezoekers op het ene IP-adres uit komt en de andere helft op het andere IP-adres. Dat kan tot onvoorziene situaties leiden.

Controleer dus altijd even het eindresultaat als je een template hebt ingevoegd.

19 of 65 people found this helpful.