Hoe maak ik een DNS template aan in het DRS?

Als je meerdere servers in beheer hebt of je vaak dezelfde DNS instellingen moet toepassen, is het vervelend als je keer op keer dezelfde records moet typen.

Daarom kun je in het DRS DNS templates instellen. Deze kun je voor iedere domeinnaam toepassen.

Stap 1: Inloggen

Om in het Domein Registratie Systeem (DRS) een nieuwe set nameservers aan te maken, moet je ingelogd zijn. Dit kan via de klantenpagina, maar ook via de directe URL: https://drs.anony.nl

Stap 2: Domeinnaam opzoeken

Het aanmaken van een nieuw DNS template doe je op dezelfde plek als waar je een bestaand template zou toevoegen: bij een domeinnaam dus.

Links in het menu ga je naar Domeinnamen, gevolgd door Mijn domeinnamen.

In je domeinnaam-overzicht kies je de domeinnaam waar je het nieuwe DNS template op wilt gaan toepassen. Geen specifieke domeinnaam in gedachten? Kies dan een willekeurige. Een nieuw template hoeft namelijk niet direct toegepast te worden.

Stap 3: DNS zone

Onderaan de informatiepagina voor de gekozen domeinnaam kun je de DNS-zone openen.

In het nieuw uitklappende gedeelte klik je op DNS sjabloon invoegen om het nieuwe DNS template aan te gaan maken.

Stap 4: Template aanmaken

In het oppoppende scherm kun je drie dingen doen. Een bestaand template toepassen, een bestaand template wijzigen of een nieuw template aanmaken. Klik op het plusje om het aanmaken van het nieuwe template te starten.

Hier begint het echte werk.

Stap 4a: Naam

Begin met het opgeven van een naam voor het nieuwe DNS template. Dit mag zijn wat je wilt en wordt alleen gebruikt voor je eigen herkenning. Noem het bijvoorbeeld Office365 als je de records daarvoor in een template wilt zetten of srv1.jouwservernaam.nl als je alleen de IP-adressen voor jouw srv1 wilt instellen.

Stap 4b: Direct toepassen

Onder de naam vind je een vinkje om het nieuw aangemaakte template direct toe te passen op de DNS-zone die je nu open hebt staan. Dat hoeft dus niet, maar kan wel.

Stap 4c: Records

Een template bestaat uit een of meerdere records. Je kunt hier placeholder <domain> gebruiken om het jezelf makkelijk te maken.

Een record bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Een naam (de hostnaam van het record), het type, de waarde, de prioriteit (voornamelijk voor MX-records) en de TTL. Even kwijt wat de records ook alweer zijn? Lees een korte introductie als opfrisser!

Met de Add Row knop kun je extra records toevoegen.

Stap 4d: Controleren en opslaan

Als je klaar bent met het invullen, controleer je je velden. Je scherm ziet er dan ongeveer zo uit:

Als dit template wordt toegepast, worden er twee nieuwe A-records aangemaakt: domeinnaam.ext en www.domeinnaam.ext, allebei verwijzend naar IP-adres 85.92.140.136 en met een TTL van 600 seconden.

Blij met je invoer? Met de groene knop Invoegen sla je je werk op en kun je het DNS template gaan toepassen.

Wanneer je een bestaand DNS template toepast, worden de records uit het template toegevoegd aan de DNS zone van die domeinnaam. Het kan dus zijn dat er dubbele of conflicterende records ontstaan. Hou daar rekening mee! Meer informatie hierover lees je in het artikel Hoe pas ik een DNS template toe in het DRS?
22 of 96 people found this helpful.