Hoe gebruik ik mijn eigen nameservers in het DRS?

Je eigen nameservers gebruiken staat natuurlijk heel professioneel. Je kunt je eigen bedrijfsnaam in de DNS-zone van iedere domeinnaam in jouw beheer laten opnemen.

Maar, het hebben van eigen nameservers vereist veel werk. Je hebt drie losse servers nodig die alle drie dezelfde informatie moeten publiceren en die altijd bereikbaar moeten zijn.

Wil je wél de voordelen van je eigen nameservers, maar niet het extra werk? Maak dan gebruik van alias nameservers. Jouw naam staat er op, maar het is onze infrastructuur.

Stap 1: Inloggen

Om in het Domein Registratie Systeem (DRS) een nieuwe set nameservers aan te maken, moet je ingelogd zijn. Dit kan via de klantenpagina, maar ook via de directe URL: https://drs.anony.nl

Stap 2: DNS-records instellen

Om je eigen nameservers te kunnen gebruiken, moet je wel de nodige DNS-records hier voor aanmaken. Je kunt hiervoor de volgende DNS-records in de DNS-zone van jouw eigen bedrijfs-domeinnaam aanmaken.

Naam Type Waarde
ns1.jouwdomein.nl CNAME ns1.anony.nl
ns2.jouwdomein.nl CNAME ns2.anony.nl
ns3.jouwdomein.nl CNAME ns3.anony.eu

Stap 3: Nameserver set aanmaken

Als je de nodige DNS-records hebt aangemaakt, is het tijd om een nameserver set in te gaan stellen. Hoe dit moet, lees je hier.

Stap 4: Instellingen goedzetten

Zodra je DNS-records en nameserver set zijn aangemaakt, kun je aan de slag met de alias nameservers. Hiervoor ga je in het menu naar Systeem, Instellingen, Domein instellingen.

Onder het kopje Standaard nameserver instellingen gebruik je de knop Gebruik de instellingen van mijn leverancier om extra opties zichtbaar te maken.

Van de instellingen zijn de eerste drie van belang om je alias nameservers werkend te krijgen. Stel deze zo in:

• Stel de werking van de name server in: Door het systeem beheerd
  • Stel je standaard nameserver set in: de in Stap 3 opgegeven naam
  • SOA-record contact e-mail: je eigen (technisch) e-mailadres, bijvoorbeeld support@jouwdomein.nl

De andere opties kun je standaard laten staan. Een opslaan knop is er niet. Iedere keer als je van invoer-veld verspringt, worden de gemaakte wijzigingen automatisch opgeslagen.

TIP: Maak een apart e-mailadres aan voor je DNS SOA-records. Bijvoorbeeld domains@jouwdomein.nl of hostmaster@jouwdomein.nl. Dit e-mailadres wordt eigenlijk alleen gebruikt wanneer iemand een opmerking heeft over je domeinnaam.

Stap 5: Gebruiken

Je bent zo ver! Vanaf nu kun je domeinnamen gebruik laten maken van jouw eigen nameservers.

11 of 48 people found this helpful.