Wat is een domein extensie?

Een domeinnaam bestaat uit twee delen. Het gedeelte 'voor het puntje' en het gedeelte 'achter het puntje'.

Een domein-extensie is het gedeelte 'achter het puntje'. De meeste zijn bij iedereen wel bekend. Denk bijvoorbeeld aan .nl, .com en .be. De internationale benaming van een extensie is TLD, oftewel Top Level Domain.

Verschillende types

Er zijn twee verschillende type extensies: ccTLDs en gTLDs.

ccTLDs zijn Country Code Top Level Domains. Deze groep is gebonden aan een land of regio.

Voorbeelden hiervan zijn .nl voor Nederland, .be voor Belgiƫ en .eu voor Europa. Maar ook .nu voor Niue (een eilandje in de Grote Oceaan) en .fm voor Micronesia. Zo worden dit soort extensies ook vaak gebruikt voor een ander doel dan waar ze vor bedoeld zijn, bijvoorbeeld .tv voor TV-zenders (niet alleen voor Tuvalu), .la voor Los Angeles in plaats van Laos en .it (Italiƫ) in de IT-sector

Sommige extensies hebben speciale regels. Een .eu domeinnaam mag je bijvoorbeeld alleen maar registreren als je ook daadwerkelijk in de Europese Unie woont. Een .us mag je alleen maar gebruiken als je in Amerika woont, een bedrijfsvestiging daar hebt of er veel zaken doet.

gTLDs zijn Generic Top Level Domains. Extensies in deze groep zijn niet gebonden aan een regio, maar meer aan een dienst of vakgebied.

In deze categorie vallen de welbekende .com, .info en .net. Maar, ook minder bekende extensies zoals .aero voor de luchtvaartindustrie en .mobi (vroeger gebruikt voor mobiele sites toen het internet nog heel traag was) vallen daar onder.

De laatste jaren is er een flinke uitbreiding geweest in het aantal gTLDs. Zo zijn er honderden nieuwe extensies bijgekomen, voor ieder wat wils. Bijvoorbeeld de door Google beheerder .app en .page, grappige extensies als .beer en .sucks en sector-gebonden .bank en .clothing.

Binnen Nederland valt het gebruik van de nieuwe generatie gTLDs nog in het niet bij het gebruik van 'de gevestigde orde'. Maar, er komen steeds meer webshops met een .shop of .store domeinnaam en ook .pro doet het aardig als professionele extensie voor ZZP-ers.

68 of 132 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software