Wat is het SMTP poortnummer van de uitgaande mailserver?

Het poortnummer voor de uitgaande mailserver (SMTP) is afhankelijk van met welke server of dienst je verbinding wilt maken.

Tip: heb je een shared hosting pakket? Voor alle inloggegevens van je mailserver kun je terecht in je klantenpagina. Lees hier hoe.

Er zijn drie verschillende poorten die vaak gebruikt worden voor SMTP verbindingen.

• 25: Standaard poort, onbeveiligd, vaak geblokkeerd door internetprovider.
  • 587: Alternatief voor 25, beveiligd of onbeveiligd, vrijwel nooit geblokkeerd.
  • 465: Verplicht beveiligde verbinding, vrijwel nooit geblokkeerd.

Poort 25 staat op alle hostingservers en eigen servers open en kan gebruikt worden, mits de provider van je internet dat toe staat. Omdat je nog wel eens van provider wisselt met je telefoon (dan zit je thuis op de WIFI, dan onderweg op 3 of 4G, dan weer ergens op een hotspot) is het handiger om een vaste poort te kunnen gebruiken.

Via poort 587 kun je eigenlijk altijd wel verbinden met de uitgaande mailserver. Bijkomend voordeel: je kunt hierbij ook kiezen voor een beveiligde verbinding.

Tip: krijg je een certificaat-melding bij het instellen van je account omdat het certificaat van de mailserver Localhost heet? Stel de server dan toch gewoon als beveiligd in en accepteer het 'onvertrouwde' certificaat. Je verbinding is dan toch beveiligd!

Poort 465 is een extra strenge variant op 587. Hierbij is beveiliging niet optioneel, maar verplicht. Je hebt zo dus altijd een SSL-verbinding met de mailserver. Ook hier geldt: ook een localhost-certificaat is een certificaat en kan gebruikt worden om een verbinding te beveiligen.

211 of 318 people found this helpful.