Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Op onze servers kun je zowel IMAP als POP3 gebruiken om je e-mail account te beheren. In feite is het niets anders dan 2 verschillende manieren om hetzelfde doel te bereiken, namelijk e-mailen of e-mail's versturen.

Als je je e-mailadres als een POP3 account hebt ingesteld, dan download je e-mailprogramma de e-mail vanaf de server daadwerkelijk naar je eigen computer toe, en wordt er een lokaal bestand gemaakt waar alle e-mail's in opgeslagen worden. Met POP3 werk je dus geheel lokaal op je eigen computer, dit geldt ook voor de verzonden e-mail's.

Als je je e-mailadres als een IMAP account hebt ingesteld, dan werk je direct op de server. Het verschil hierbij is dat alles wat je doet qua e-mail, op de server wordt doorgevoerd en dat de server de leidraad is van alle handelingen. Met andere woorden, als je meerdere apparaten gebruikt voor je e-mail en je verwijderd op je telefoon een bericht, dan zul je op je computer (of andere apparaten) ook zien dat dit bericht verdwijnt. Er is dus een constante synchronisatie bezig waarbij de server leidend is. Perfect voor als je veel onderweg bent, of simpelweg dezelfde mailbox op meerdere apparaten wilt gebruiken!

Tip: Maak gebruik van je 'archief-functie' in je e-mail programma om periodiek e-mail's van de server op te schonen!

Welke manier is het beste voor mij?

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen voor beide manieren, hieronder zullen we ze even opsommen zodat u de beste keuze kunt maken.

Voordelen POP3:

• Omdat je de e-mail bestanden lokaal naar je computer download, zal je hostingpakket (of server) niet veel schijfruimte nodig hebben.
  • Je mail staat lokaal, en je bent niet afhankelijk van een internet verbinding.
  • Je mail staat lokaal, mocht de server dus crashen dan blijft je mail veilig op je computer staan.
Nadelen POP3:
  • Je mail staat lokaal en je werkt dus in je eigen soort 'mailbox'. Synchoniseren tussen meerdere apparaten is dus niet mogelijk.
  • Als een e-mail account op een mobiel apparaat (telefoon) wordt ingesteld via POP3, dan is het niet mogelijk deze weer op de server te zetten.
  • Omdat je je e-mail naar een computer download, ben je dus gebonden aan één locatie mocht je je 'bijgewerkte' inbox willen zien.
  • Als je computer crashed, en je hebt geen back-up, dan ben je je e-mail mappen kwijt.

Voordelen IMAP:

• Je e-mail staat centraal op een server, al je apparaten met hetzelfde e-mail account synchroniseren met elkaar.
  • Omdat je e-mail op een server staat, is deze veilig mocht je computer crashen.
  • Mocht je een filter-regel ingesteld hebben op één van de apparaten, dan zullen mails na filtering ook naar andere apparaten gesynchroniseerd worden.
Nadelen IMAP:
  • Omdat alle e-mail, inclusief eventuele submappen, op de server staat neemt een IMAP account veel ruimte in beslag op de server.
  • Om je e-mail's uit te lezen zul je altijd een internet verbinding nodig hebben.
  • Als er meerdere personen in één mailbox werken dan kun je elkaar 'in de weg zitten'.
  • Als er een email verwijderd wordt, ook uit de prullenbak, dan is het bericht echt weg en niet meer terug te halen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er meerdere wegen naar Rome, en is een persoonlijke voorkeur of werkwijze meestal de reden om voor het één of het ander te gaan. Denk wel goed na van tevoren over hoe je je e-mail accounts wilt gaan gebruiken, overstappen van POP3 naar IMAP is bijvoorbeeld erg lastig!

82 of 206 people found this helpful.