Welk type hosting past het beste bij mijn bedrijf?

Als je als bedrijf net begint of je verdient nou eenmaal geen tonnen per jaar, dan moet je op de kleintjes letten. Even rondneuzen in die facturen, diensten vergelijken en misschien eens overstappen naar wat anders.

Maar, als je als bedrijf afhankelijk bent van je website, waar moet je dan rekening mee houden?

Type diensten

Bij Flexwebhosting leveren we een breed scala aan diensten. Van het simpelste shared hosting pakket tot de meest uitgebreide dedicated server.

Tip: Geen idee wat dat betekent? Lees de uitleg over onze verschillende producten bij de gerelateerde artikelen.

Kort gezegd, kunnen we die indelen in vier groepen:

1. Shared hosting
  2. VPS - Virtual Private Servers
  3. Dedicated servers
  4. Colocatie

Nummer vier kunnen we hierbij eigenlijk buiten beschouwing laten. Bij een colocatie dienst heb je namelijk alles in eigen beheer en gebruik je ons alleen maar als datacenter. Je hebt je eigen servers, je eigen netwerk en je eigen, nou ja, alles. Wij geven je een stekker en een internet-kabel, de rest doe je zelf.

De andere drie zijn misschien wel nog opties.

Online: aanwezig

Shared hosting betekent hostingruimte op een server waar je met nog wat andere websites op staat. Je levert in op vrijheid en configuratie-opties, maar wint stevig in prijs. Bijkomend voordeel: wij zorgen voor de server, daar hoef je zelf niet naar om te kijken.

Ideaal voor een beginnend bedrijf. Je betaalt niet al te veel en je hebt toch een stabiele omgeving. Ja, het nadeel van het delen van een server is dat je ook de problemen deelt. Als je buurman een drugslab draait, staat de politie ook bij jou in de straat de boel tegen te houden. Datzelfde geldt voor een hostingpakket: wordt er één site aangevallen, kan jouw site daar last van hebben.

Hetzelfde geldt voor onderhoud. Omdat we veel servers onderhouden en op die veel servers veel websites staan, is het geen doen om iedereen individueel te benaderen met de mededeling "vanavond gaan we je server updaten". Dat vind je wel terug in de algemene mededelingen in je klantenpagina of op de storingspagina.

Daarnaast kunnen we voor jou ook geen uitzondering maken. "Maar vanavond heb ik net een reclamecampagne" is helaas geen reden om de update uit te stellen. Sorry, wij hebben ook een schema om ons aan te houden.

Je levert dus in op vrijheid en flexibiliteit, maar je wint in prijs en onderhoud. Eigenlijk heb je nergens omkijken naar en als je kunt leven met het kleine risico dat je eens een keer last hebt van een 'medebewoner', dan zit je met shared hosting prima.

Online: belangrijk

Tegenwoordig gebeurt er natuurlijk heel veel online. Doe jij dat ook? Dan is shared hosting niet voor jou.

Een eigen virtuele server is dan de volgende stap. Je deelt wel nog hardware en er is nog steeds een minime kans dat er een digitale file ontstaat als er een andere virtuele server achter dezelfde netwerkkabel wordt aangevallen of als iemand extreem veel gebruik maakt van de harde schijf, maar dat is het dan wel zo'n beetje. Als er veel mensen bij jou in de straat parkeren, moet je ook zoeken naar een parkeerplaats.

Met een eigen server bepaal je daarnaast zelf welke instellingen je gebruikt op je server. Misschien is het voor jou juist wel de bedoeling dat je grote bijlages kunt versturen met de mail. Of dat je honderden mails per dag verstuurt. Je hele server kan alleen via beveiligde verbindingen benaderd worden, je gebruikt een aparte webserver of programmeertaal. Verzin het maar.

Een virtuele server leveren we in principe volledig geïnstalleerd en geconfigureerd op. Daarnaast zorgen we er bij managed servers ook voor dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud. Je hoeft dus geen techneut te zijn om een server te hebben! Een beetje technische kennis of in ieder geval inzicht is wel aan te raden, al is het maar om zelf het wachtwoord van je e-mailadres aan te passen.

In de afgelopen jaren hebben we veel veranderd aan de type diensten. Benieuwd of jouw managed server ook gebruik kan maken van onze update-dienstverlening? Vraag het na bij de Technische Dienst.

Vrijheid en flexibiliteit vieren hoogtij bij deze vorm van hosting. Maar, je betaalt daar ook wat extra voor. Afhankelijk van je contract moet je de server ook zelf onderhouden, maar dat hoeft niet. Daarnaast is de kans op 'last van de buren' nog kleiner dan bij Shared hosting.

Online: essentieel

Ben jij nou zo'n bedrijf waarvoor online zijn je complete broodwinning is? Ga dan nog een stap verder met dedicated hosting

Bij een dedicated server deel je helemaal niks. De hele hardware is van jou. Geen last van vervelende buren, geen parkeerplaatsdieven.

Nog meer vrijheid dus. Maar, ook met een prijskaartje. Een dedicated server is weer een stapje duurder dan een virtuele server. Maar voor iemand die continue online wil zijn, moet je er wat voor over hebben.

Conclusie

Er zijn dus nogal wat afwegingen die je moet maken voordat je je in de Wondere Wereld van het Web begeeft. Wil je eerst even brainstormen over de mogelijkheden? Neem dan eens contact op met een van onze collega's.