Wat betekent een 'Memory limit exceeded' melding?

Help! Fatal error?!

Als een website iets moet doen, zoals het laten zien van een pagina, dan wordt in het werkgeheugen van de server een klein stukje memory gereserveerd waarin de PHP code kan werken. Omdat wij op onze normale hosting-servers een limiet hanteren van 128MB per PHP actie, en op onze Premium en Excellent servers van 256MB, zit hier een limiet aan die niet overschreden mag worden. Gebeurd dat toch, dan zul je een foutmelding krijgen zoals hieronder als voorbeeld te zien is:

Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 184320 bytes) in /home/gebruiker/domains/flexwebhosting.nl/public_html/pluginmap/index.php on line 123

Vaak is het zo dat deze melding naar voren komt wanneer er een fout zit in een plugin of template van een CMS. Dit betekend dat een PHP script in een vicieuze cirkel vast kan zitten, en wegens veiligheidsredenen kapt de server dan bij 128MB/256MB het script af en stuurt de foutmelding terug. Controleer dan ook altijd of je website up-to-date is, en dan met name templates en plugins.

Mocht je zeker weten dat er geen fout zit in het template of in een plugin, dan kan het zijn dat je script inderdaad meer dan 128MB/256MB nodig heeft. Dit zie je vaak bij pagina's met veel data. Denk hierbij aan een forum met duizenden reacties waar misschien ook wel afbeeldingen bij zitten.

Maar wat nu dan?

We kunnen de algehele limieten van de hosting server helaas niet ophogen, dit zou een te groot risico vormen voor andere gebruikers op de server waardoor de stabiliteit van de server niet meer goed is. Je kunt in dit geval kijken naar een oplossing in de vorm van een eigen VPS waarbij je je eigen limieten mag hanteren! Kijk op onze website voor alle type's VPS.