Hoe maak ik een nieuw FTP-account aan voor mijn hostingpakket?

Om je website te kunnen uploaden naar je hostingpakket, heb je een FTP-programma en -account nodig. Bij het opstarten van je FTP-programma wordt er gevraagd met welke gegevens er ingelogd moet worden. Hiervoor heb je een FTP-account nodig. Dit maak je aan in het controlepaneel van je hostingpakket.

Stap 1: Inloggen in je hostingpakket

Ga naar het controlepaneel van je hostingpakket. Dat gaat het gemakkelijkste via je klantenpagina.

Kijk op de volgende pagina hoe je dit kunt doen.

Stap 2: FTP-menu

In het hoofdscherm van het hostingpakket vindt je onder Accountmanager de link naar het FTP beheer.
Hier zie je naast het standaard aanwezig hoofdaccount ook alle andere accounts die al zijn aangemaakt.

Rechts staat de knop om een extra account toe te voegen.  Kan niet missen.

Stap 3: Gebruiker aanmaken

Om de gebruiker aan te maken, moet je een aantal verschillende velden invullen.

Gebruikersnaam

Een FTP-account heeft dezelfde vorm als een e-mailadres. Een beetje verwarrend misschien, maar van de andere kant ook wel handig te onthouden. Zo kun je dus bijvoorbeeld voor je webmaster een e-mailadres én FTP-account webmaster@jouwdomeinnaam.nl aanmaken met hetzelfde wachtwoord.

Wachtwoord

Het wachtwoord mag je zelf kiezen. Je kunt ook van de Random knop gebruik maken (voor het invulveld), dan krijg je een mooi wachtwoord voorgeschoteld.
Dit kun je dan eventueel zelf nog aanpassen door er nog karakters voor of achter te zetten. Klik op het oogje aan het einde van de regel om jouw wachtwoord zichtbaar te maken. 

Rechten

De onderste vier opties bepalen welke rechten het FTP-account mee krijgt. Standaard is dat alle rechten (Domein), wat zo veel betekent als dat het FTP-account inlogt in de root van het hostingpakket. De voordeur, dus. Vanuit daar kan het account overal bij, ook bij bijvoorbeeld e-mail en statistieken.

Wil je dat niet, kun je rechten meegeven. De tweede optie (FTP) maakt een map public_ftp aan, waarin vaak publieke downloads gezet worden. De derde optie (gebruiker) maakt een eigen map aan binnen de public_html, speciaal voor die gebruiker. Vaak niet de meest handige oplossing, behalve als je kinderen allemaal hun eigen stukje webruimte krijgen op jouw pakket.

De laatste optie is de meest gebruikte. Je kunt hier namelijk zelf een map opgeven. Omdat een webmaster eigenlijk altijd in de public_html moet zijn (daar staat de website), is dat de map waar je het account toegang tot geeft. Dat heeft dan de volgende vorm:

  • /home/gebruikersnaam/domains/jouwdomeinnaam.nl/public_html
  • De laatste stap is dan het klikken op de aanmaken knop onderaan het scherm. Er komt nog een pop-up op het scherm met alle gegevens inclusief wachtwoord van jouw nieuwe account. 

    Het account kan nu in je FTP-programma worden gebruikt.


    62 of 151 people found this helpful.   


    Powered by LiveZilla Live Chat Software