Hoe maak ik een nieuw FTP-account aan voor mijn hostingpakket?

Om je website te kunnen uploaden naar je hostingpakket, heb je een FTP-programma en -account nodig. Bij het opstarten van je FTP-programma wordt er gevraagd met welke gegevens er ingelogd moet worden. Hiervoor heb je een FTP-account nodig. Dit maak je aan in het controlepaneel van je hostingpakket.

Stap 1: Inloggen in je hostingpakket

Ga naar het controlepaneel van je hostingpakket. Dat gaat het gemakkelijkste via je klantenpagina.

Kijk op de volgende pagina hoe je dit kunt doen.

Stap 2: FTP-menu

In het hoofdscherm van het hostingpakket vindt je onder Beheer tools de link naar het FTP management.

De eerste knop van dat FTP management scherm is de groene Klik hier om een nieuwe FTP gebruiker aan te maken. Kan niet missen.

Stap 3: Gebruiker aanmaken

Om de gebruiker aan te maken, moet je een aantal verschillende velden invullen.

Gebruikersnaam

Een FTP-account heeft dezelfde vorm als een e-mailadres. Een beetje verwarrend misschien, maar van de andere kant ook wel handig te onthouden. Zo kun je dus bijvoorbeeld voor je webmaster een e-mailadres én FTP-account webmaster@jouwdomeinnaam.nl aanmaken met hetzelfde wachtwoord.

Wachtwoord

Het wachtwoord mag je zelf kiezen en vervolgens twee keer invoeren. Je kunt ook van de Random knop gebruik maken, dan krijg je een mooi wachtwoord voorgeschoteld. Dit kun je dan eventueel zelf nog aanpassen door er nog karakters achter te zetten.

Rechten

De laatste vier opties bepalen welke rechten het FTP-account mee krijgt. Standaard is dat alle rechten, wat zo veel betekent als dat het FTP-account inlogt in de root van het hostingpakket. De voordeur, dus. Vanuit daar kan het account overal bij, ook bij bijvoorbeeld e-mail en statistieken.

Wil je dat niet, kun je rechten meegeven. De tweede optie maakt een map public_ftp aan, waarin vaak publieke downloads gezet worden. De derde optie maakt een eigen map aan binnen de public_html, speciaal voor die gebruiker. Vaak niet de meest handige oplossing, behalve als je kinderen allemaal hun eigen stukje webruimte krijgen op jouw pakket.

De laatste optie is de meest gebruikte. Je kunt hier namelijk zelf een map opgeven. Omdat een webmaster eigenlijk altijd in de public_html moet zijn (daar staat de website), is dat de map waar je het account toegang tot geeft. Dat heeft dan de volgende vorm:

/home/gebruikersnaam/domains/jouwdomeinnaam.nl/public_html

De laatste stap is dan het klikken op de Maak FTP-account aan knop onderaan het scherm. Het account kan nu in je FTP-programma worden gebruikt.

73 of 195 people found this helpful.