Hoe verplaats ik een domein naar een andere user?

Eén domein per gebruiker

In het artikel waar uitgelegd wordt hoe niveau's werken in DirectAdmin, heb je gelezen dat je nóóit domeinen onder de Admin gebruiker moet zetten om problemen in de toekomst te voorkomen.

Naast het feit dat je geen domein onder de Admin gebruik moet zetten, geldt hetzelfde voor meerdere domeinen onder één gebruiker tenzij je hier bewust voor kiest. Zodra je namelijk meerdere domeinen onder één gebruiker hebt staan, wordt het een stuk lastiger om te troubleshooten naar eventuele problemen met overbelasting op de server én is het zo dat de server beveiliging minder goed werkt. Dit omdat elke gebruiker niet buiten de eigen mappenstructuur mag komen, en zodra je meerdere domeinen onder dezelfde gebruiker hebt staan kunnen die websites (technisch gezien) wél bij elkaar in de mappenstructuur komen. Dit is dus een potentiëel veiligheids risico!

Domein verplaatsen van user

Mocht je toch meerdere domeinen onder één user hebben staan, en je wilt ze opsplitsen, dan heeft DirectAdmin hier een script voor geschreven. Volg de volgende stappen om dit uit te voeren.

Nieuwe gebruikers

Maak als eerste de nieuwe gebruikers aan waar je de domeinen naartoe wilt verplaatsen met behulp van de volgende pagina.

Je kunt eventueel herkenbare gebruikersnamen gebruiken die makkelijk ter herleiden zijn naar de domeinen.

Log in op de server via SSH

Omdat het script alleen via de command line uit te voeren is, moet nu eerst ingelogt worden via SSH met behulp van het artikel op de volgende pagina.

Het script!

De help pagina van DirectAdmin is vrij volledig, maar hieronder een kort overzicht van de commando's die je moet volgen.

cd /usr/local/directadmin/scripts
./move_domain.sh DOMEINNAAM.nl OUDEUSER NIEUWEUSER

Pas in het bovenstaande voorbeeld de variabelen aan naar je eigen domeinnaam, de user waar het domein onder staat en de user waar het domein naartoe moet.

Let op: met dit script zet je enkel de mappenstructuur over van gebruiker OUD naar gebruiker NIEUW. Als je een database gebruikt voor de website, dan zul je handmatig de database moeten exporteren via PHPMyAdmin en importeren onder een nieuwe database in de nieuwe gebruiker!

De domeinnaam is verplaatst maar mijn site werkt niet meer!

Dit kan zeker kloppen. Omdat de mappenstructuur van de website is gewijzigd van /home/OUD naar /home/NIEUW, kan het zijn dat je website de bestanden niet meer kan vinden. Meestal is dit eenvoudig op te lossen door een search en replace te doen op de database op de variabele '/home/OUD' en te vervangen met '/home/NIEUW'.

Your response helps us to improve this service. We greatly appreciate your feedback.


Powered by LiveZilla Live Chat Software