Welke verschillende levels zijn er in DirectAdmin?

De verschillende niveau's

DirectAdmin kent drie gebruikers-niveau’s. Ieder niveau heeft zijn eigen rechten en mogelijkheden. Een hoger niveau heeft daarnaast altijd toegang tot het lagere niveau, terwijl dat omgekeerd niet zo is. Als je een VPS of dedicated server met DirectAdmin installeert, begin je altijd met een Admin gebruiker. Als Admin kun je Resellers en Eindgebruikers aanmaken. Resellers kunnen ook Eindgebruikers aanmaken. Eindgebruikers zijn de enige groep die domeinnamen, e-mail adressen, databases en FTP-accounts kunnen beheren.

Admin level

Zoals gezegd, ieder niveau heeft ook toegang tot de mogelijkheden van het onderliggende niveau. Zo zie je als Admin gebruiker aan de rechterkant direct de optie om naar het Reseller of User level om te schakelen, zodat je ook extra gebruikers en zelfs domeinnamen aan kunt maken.

Het is dan ook erg verleidelijk om je websites op die manier direct onder de Admin gebruiker beschikbaar te maken. Die is er toch al, toch?

Handig is dat echter niet. Het heeft namelijk verschillende gevolgen die je vooraf niet overziet, maar achteraf tot flink wat uitdagingen kunnen leiden. We raden dit dan ook altijd af!

Het is mogelijk om naast Admin, meerdere Administrators aan te maken. Wanneer we een extra Administrator account op een server zien is dit nagenoeg nooit de bedoeling geweest, en wordt dit Admin account gebruikt als gewone user. Maak daarom altijd een gewone user onder 'Reseller level' aan en géén Administrator.

Reseller level

Het volgende niveau dat DirectAdmin aanbiedt, is het reseller-niveau. Standaard is er direct al een reseller beschikbaar: Admin. Het reseller-level van de Admin gebruiker kan ook als reseller gebruikt worden, met dezelfde kanttekeningen als hierboven omschreven.

Het is natuurlijk wel mogelijk om extra resellers aan te maken. Dat kan om meerdere redenen handig zijn. Splits je websites bijvoorbeeld uit in verschillende groepen, gebaseerd op locatie, dienst of type klant.

Heb je meerdere collega’s of werknemers die ieder een geografisch gebied onder hun hoede hebben, kun je per collega een reseller aanmaken. Of heb je in je dienstenportfolio ook email only diensten, kun je bijvoorbeeld alle e-mail pakketjes onder een specifieke reseller hangen.

Maar, laat ook op het Reseller niveau het gebruik van het User niveau links liggen, met dezelfde redenen als voor het Admin niveau. Daarvoor zijn er Eindgebruikers.

User level / Eindgebruikers

Eindelijk, de plek waar de domein-magie plaats vindt. Hier beheer je een domeinnaam. Hier maak je websites, e-mailaccounts en databases. Hier stel je SSL-certificaten in en zorg je voor FTP-verbindingen. Kortom: hier doe je alles wat met je domeinnaam te maken heeft.

Wat je hier ook kunt doen, is extra domeinnamen aanmaken. Die worden dan als een extra controlepaneel aan het pakket toegevoegd. Dat is ook erg verleidelijk om te doen, want dan heb je een gebruikersnaam waarmee je al je websites kunt beheren. Ideaal?

Nee, ideaal is het zeker niet. Om dezelfde redenen als al eerder genoemd zijn. Er kan niet individueel per site geback-upt worden. PHP-processen en data-mappen worden gedeeld en zijn onderling bereikbaar. Probleem-opsporing wordt onnodig gecompliceerd.

Voor de Eindgebruikers geldt dus ook: als je de mogelijkheid hebt, kies er dan bewust voor om slechts een website per gebruiker te hanteren.

Uitzondering hierop zijn pointers en aliassen. Dit zijn weliswaar extra domeinnamen die aan een pakket hangen, maar deze hebben zelf geen domein-functionaliteit. Ze zorgen er enkel voor dat extra domeinnamen worden doorverwezen naar of gebruik maken van de hoofddomeinnaam. Pointers en aliassen mogen zo veel aangemaakt worden als dat wenselijk (of praktisch) is.

51 of 196 people found this helpful.