Foutmelding: Installatron is unable to install on a domain that is not resolving/loading to this web account

Met Installatron kun je gemakkelijk een applicatie zoals WordPress of Joomla installeren. Beetje jammer als je dan een foutmelding krijgt.

Installatron is unable to install on a domain that is not resolving/loading to this web account

Deze melding kan twee dingen betekenen:

1. Je domeinnaam verwijst niet naar de server waar je op aan het installeren bent; of
  2. Je hebt een .htaccess-bestand staan in de public_html wat een redirect veroorzaakt

Als Installatron een nieuwe installatie uitvoert, plaatst het eerst een bestandje op de locatie waar het installeren plaats gaat vinden. Vervolgens wordt dat bestandje opgevraagd 'via het internet'. Komt er dan niet het juiste antwoord, dan gaat de installatie niet door.

Als je bijvoorbeeld WordPress gaat installeren op www.jouwdomeinnaam.nl/blog, zet Installatron eerst het bestandje testme123456789.txt in die map. Vervolgens roepen ze onder water de URL www.jouwdomeinnaam.nl/blog/testme123456789.txt op. Daar moet dus gewoon de inhoud in staan die Installatron zelf geplaatst heeft, anders klopt er iets niet.

Domeinnaam verwijst niet

Als je domeinnaam dus nog bij een andere provider staat of verwijst naar een andere server, gaat het fout. Misschien ben je een nieuwe website op aan het zetten op een nieuwe server en wil je niet dat de bezoekers van de domeinnaam deze al kunnen zien? Goede reden! Installatron op dit moment gebruiken werkt dan nog niet.

Er is wel een oplossing voor zonder dat je alles zelf moet gaan installeren. Gebruik een tijdelijke domeinnaam. Dat kan een extra domeinnaam zijn (bijvoorbeeld jouw-domeinnaam.nl) of een subdomein (nieuw.jouwdomeinnaam.nl). Als je voor iemand anders werkt, kun je daar ook nog een subdomein van je eigen domeinnaam voor gebruiken, zoals klantnaam.jouwbedrijfsnaam.nl. Staat ook nog eens cool ook.

Die domeinnaam of dat subdomein verwijs je in het DNS dan naar de juiste server. Even wachten en hup, aan de slag.

Domeinnaam verwijst door

.htaccess-bestanden zijn heel divers. Je kunt er van alles mee doen, bijvoorbeeld http-verkeer naar https sturen, oude domeinnamen naar nieuwe doorverwijzen of alle pagina's op één bestand laten uitkomen.

In dit geval is dat niet handig. Installatron plaatst, vraagt en verwacht een bestandje. Als je .htaccess-bestand dan andere ideeën heeft, gaat Installatron in staking.

Ook hier is de oplossing simpel. Schakel het .htaccess-bestand uit. Dat kan gemakkelijk door het bestand te hernoemen. Zet er bijvoorbeeld even een underscore voor (_.htacces) of noem het anders (ikwasooiteennuttigbestandmaarnunietmeer.txt).

Na het wijzigen van de bestandsnaam kun je direct de installatie nog eens proberen.

Tip: Installatie klaar? Vergeet je bestandje niet terug te hernoemen naar .htaccess!