Serveridentiteit mailserver controleren

Krijg je opeens een melding in je mailprogramma of op je telefoon dat de Serveridentiteit niet gecontroleerd kan worden? Dat kan kloppen, lees er hier meer over.

Alle shared hosting servers maken gebruik van een SSL-certificaat om een beveiligde verbinding tot stand te brengen tussen je apparaat en de server. Zo'n certificaat heeft een beperkte geldigheidsduur van maximaal twee jaar. Het certificaat was aan vervanging toe en alle hostingservers zijn vandaag voorzien van het nieuwe, tot september 2021 geldige certificaat.

Hierdoor kan het zijn dat e-mailprogramma's een foutmelding geven. Dit komt voor als het vorige certificaat als vertrouwd is aangemerkt bij het instellen van het account, terwijl het apparaat dit eigenlijk niet deed. Vooral bij Apple-apparaten is het inmiddels zo dat de optie om het certificaat te vertrouwen niet meer (gemakkelijk) vindbaar is.

iphone-serveridentiteit-controleren - Screenshot van iOS-device dat een foutmelding geeft op de serveridentiteit.

Na het klikken op Ga door verschijnt hetzelfde scherm namelijk opnieuw, wat de indruk wekt dat doorgaan niet werkt. Door nog een keer op Ga door te klikken, verdwijnt (in sommige gevallen) de melding en kan het account weer twee jaar verder gebruikt worden.

Doorgaan werkt niet

Werkt het een keer extra op Ga door klikken niet of wil je niet iedere twee jaar tegen hetzelfde probleem aanlopen? Een wijziging van instellingen is hiervoor vereist.

De gemakkelijkste manier is om de instellingen van je e-mailaccount opnieuw in te stellen. We hebben hiervoor een aantal artikelen op onze kennisbank beschikbaar.

Van belang is daarbij om te weten wat de juiste servergegevens zijn. Deze staan in je klantenpagina bij de pakket-gegevens. Het artikel Waar staan mijn E-mail server gegevens? geeft verdere uitleg, mocht je ze niet kunnen vinden.

Staat er bij de instellingen nu mail.domeinnaam.nl? Dat klopt en is lange tijd de standaard, onbeveiligde manier geweest van e-mail ophalen. Nu dat het beveiligd ophalen van e-mail steeds belangrijker wordt, gebruik je niet langer je eigen domeinnaam, maar die van de server.

Kom je er aan de hand van de bovenstaande links nog steeds niet uit? Je kunt dan contact opnemen met de technische dienst.