Wat betekent een Database Error?

Als je je website bezoekt, verwacht je iets te zien. Iets moois, geen lelijke melding die naar je schreeuwt dat je een Database Error hebt.

Wat is de oorzaak van zo'n melding en, belangrijker nog, hoe los je hem op?

Verkeerde gebruikersnaam of wachtwoord

De meest voorkomende reden dat een website niet met de achterliggende database kan verbinden, is dat de gebruikersnaam of het wachtwoord niet klopt. Ja, maar het heeft altijd gewerkt en ik heb niks veranderd. We horen hem vaak. Toevallig ook niet het wachtwoord van het hostingpakket aangepast? Of van server verhuisd? Andere gebruikersnaam gekregen? Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de combinatie niet meer zou kunnen kloppen.

Even checken is zo gebeurd. Eens in de zo veel tijd een nieuw wachtwoord instellen kan nooit kwaad, dus misschien is dit wel het juiste moment. De gegevens waarmee de website probeert te verbinden staan vaak in een standaard configuratie-bestnad, zoals de wp-config.php van WordPress en configuration.php van Joomla.

De database is gecrasht

Vooral bij (wat oudere) Joomla websites komt dit met enige regelmaat voor. Het ziet er heel gevaarlijk en moeilijk uit, maar ook dit kun je gewoon zelf doen via het controlepaneel van je hostingpakket. De oorzaak is vaak het niet goed afsluiten van gebruikers-sessies en een update van je website is dan ook aan te raden als dit vaker voor komt.

De database-server is gecrasht

Heb je voorgaande dingen al gecontroleerd maar loop je zelfs daarbij tegen problemen aan? Dan kan het zijn dat de database-server helemaal gecrasht is. Dat wil zeggen dat je website wel met de goede gegevens bij de voordeur van de database aan klopt, maar dat die even niet thuis geeft.

Heb je een shared hosting pakket? Wij monitoren ons hostingplatform 24/7 en merken ook dit soort onderbrekingen op. Het probleem lost zichzelf dus vanzelf op. Maar, je mag natuurlijk ook altijd even chatten of een ticket aanmaken om ons er extra op te attenderen.

Heb je je eigen server? Je kunt de dienst dan zelf herstarten via je DirectAdmin controlepaneel. Inloggen gaat zoals je gewend bent.

Onder System Monitor vind je alle diensten die op je server draaien. Kies bij mysqld eerst voor stop en wacht geduldig af. De MySQL-service wordt dan gestopt door de server. Starten hoeft niet, want DirectAdmin merkt vanzelf dat de database-server gestopt is en zal deze zelf opnieuw starten.