Hoe repareer ik een gecrashte database?

Geeft je website een foutmelding als je die bezoekt en staat er iets in de trend van Table is marked as crashed and should be repaired?

Niet getreurd, je bent niet de enige. Vooral bij (wat oudere) Joomla websites komt dit met enige regelmaat voor. Het ziet er heel gevaarlijk en moeilijk uit, maar ook dit kun je gewoon zelf doen via het controlepaneel van je hostingpakket.

Stap 1: Inloggen

Om een database te kunnen repareren, moet je ingelogd zijn in je hostingpakket. Dit kan via de klantenpagina of direct via een speciale link. Lees dit artikel voor een uitgebreide uitleg.

Stap 2: Menu

Eenmaal ingelogd, vind je de link naar het MySQL Management onder Beheer tools.

Stap 3: Database selecteren en repareren

Selecteer de database die je wilt repareren door aan het einde van de regel het vinkje aan te klikken.

Heb je de juiste database geselecteerd? Klik dan op de groene knop Repair om het reparatie-proces te starten.

Stap 3: Resultaten

Afhankelijk van hoe groot je database is, duurt het repareren van de database niet zo lang of kun je rustig koffie gaan drinken. Laat de pagina dan ook rustig draaien zo lang dat die daar voor nodig heeft.

Als het repareren klaar is, krijg je de resultaten van het proces te zien in een tabel (goh, wat toepasselijk).

Uit de resultaten zou dan blijken dat er een tabel gerepareerd is. Vaak zijn het niet goed afgesloten sessies van gebruikers en zul je dan ook in een tabel met de naam 'sessions' zien dat het aantal rijen is aangepast. Verkeerde rijen zijn dan verwijderd en alleen de 'goede' blijven over.

Als de reparatie is afgerond, zal de website het ook weer doen.