Wat zijn databases, MySQL en MariaDB?

Databases worden vooral gebruikt voor websites op basis van een CMS, oftewel Content Management System. WordPress, Joomla en Drupal bijvoorbeeld. Wanneer je zelf online de mogelijkheid hebt om de pagina's van je website aan te passen, dan is de kans groot dat je inderdaad een database gebruikt. Als je een webshop hebt met producten, voorraad en prijzen, dan is dat vrijwel zeker zo.

Om je website met de database-server te laten communiceren, wordt een programmeertaal gebruikt. Dat is bij ons (en veel andere hostingsproviders met ons) PHP. Dat is een veelzijdige en gemakkelijk te leren taal, welke aan de basis ligt van grote systemen zoals WordPress, Joomla en Magento.

MySQL is zo'n database-server. SQL staat voor Structured Query Language en wordt door veel ontwikkelaars gebruikt om hun websites dynamisch te kunnen beheren. MySQL begon in 1994 en het bedrijf er achter werd in 2008 overgekocht door Sun en in 2010 door Oracle, de huidige eigenaar. MySQL is één van de meest gebruikte database-software op Linux hostingservers.

MariaDB is een zogenaamde fork van MySQL. Toen bekend werd dat Oracle de ontwikkeling van MySQL over zou nemen, heeft een groep ontwikkelaars een kopie gemaakt van de gehele code en is deze zelfstandig verder gaan ontwikkelen. Omdat Oracle een bedrijf is dat streeft naar winst en zelf al eigen (commerciële) database-software had, waren ze bang dat ze de gratis MySQL software een stille dood zouden laten sterven.

Op ons shared hosting platform gebruiken we tegenwoordig MariaDB. Wat betreft implementatie zijn er geen verschillen tussen de twee. De ontwikkeling van MariaDB gaat echter sneller en de software draait stabieler op onze hostingservers.

Het beheren van de database zelf gebeurt vaak via phpMyAdmin. Dit is een systeem, ook gemaakt in PHP, waarmee je in een visuele omgeving databases kunt vullen met tabellen en gegevens en deze kunt bewerken. Dan hoef je dus geen expert te zijn in de SQL-taal.