Hoe log ik in via SSH op mijn server?

Secure Shell

Wanneer je een eigen server hebt, dan maak je voor ongeveer 95% van de tijd gebruik van het DirectAdmin controlepaneel om alle werkzaamheden uit te voeren. Naast DirectAdmin heb je (vooralsnog) ook nog de mogelijkheid om met root via SSH in te loggen op je VPS, maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Let op: zodra je met root ingelogt bent heb je alle mogelijke rechten. Mocht je niet zeker zijn van een commando, voer deze dan niet uit!

Software tools

Omdat SSH een apart protocol is, net als bijvoorbeeld HTTP of FTP, moet er aparte software gebruikt worden om met SSH in te kunnen loggen. Hieronder een korte lijst van veel gebruikte software om via SSH te werken:

Inloggen

Zodra je voor je eigen systeem de juiste tool hebt geinstalleerd kun je aan de slag. Als eerste heb je het wachtwoord nodig van je root gebruiker. Deze inloggegevens kun je vinden met behulp van de volgende pagina.

Het volgende wat je nodig hebt, is het IP-adres van je server. Deze staat op dezelfde pagina als je inloggegevens, maar dan helemaal boven aan.

Zodra je alle gegevens bij de hand hebt (wachtwoord/IP adres) kun je gaan inloggen, het scheelt per manier hoe je dit kunt doen. Om in te loggen via de terminal van zowel MacOS, of Linux, kun je het volgende commando gebruiken: (pas 1.2.3.4 aan naar het IP adres van je server)

ssh root@1.2.3.4

Na het invoeren van het commando krijg je het verzoek om het wachtwoord in te voeren, vul deze in en je bent ingelogt! Nu komt de meest beroemde Linux uitspraak goed van toepassing: With great power comes great responsibility.

Om via Putty in te loggen moet je in principe dezelfde stappen volgen, alleen nu krijg je een grafisch schermpje zoals te zien is in onderstaand screenshot. Vul hier het IP adres in bij 'Host name' en klik op 'Open'

Je krijgt nu een zwart scherm te zien waarbij je het wachtwoord kunt intypen, en je bent ingelogt!

Ik ben ingelogd, wat nu?

Zodra je via het root-account bent ingelogt, ben jij heer en meester op de server. Je kunt dus alles doen wat je wilt, maar ook alles kapot maken wat je wilt dus. Mocht er een probleem ontstaan naar aanleiding van foutief gebruik van commando's op de server, dan zullen we helaas kosten moeten rekenen om te proberen om het probleem op te lossen.

Om je een beetje op weg te helpen kun je op de volgende pagina een Linux Survival gids vinden! Veel succes!

79 of 256 people found this helpful.