Hoe kan ik mijn besturingssysteem upgraden?

CentOS, oftewel RedHat

Een aantal Linuxdistributies, zoals Arch Linux, Gentoo Linux, NixOS en GuixSD, brengen geen verschillende versies van hun besturingssysteem uit omdat ze continu in ontwikkeling zijn. In plaats daarvan worden frequent snapshots van een aantal onderdelen van het systeem uitgebracht waarmee de gebruikers hun systeem kunnen upgraden. Veel gebruikers van deze rolling-release-distro's werken als software-ontwikkelaar. Daarom willen deze gebruikers het liefst in een omgeving werken waarin ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van software-ontwikkeling goed kunnen volgen.

Wij maken gebruik voor onze servers van de Linux distributie CentOS. Dit is een distributie die uit gaat van versies waarbij upgraden van versie 6 naar versie 7 niet mogelijk is met enkel updates. Een herinstallatie zal dus noodzakelijk zijn.

Hoe werkt dat, een herinstallatie van mijn server?

Er zijn 2 manieren die wij aanbieden bij het herinstalleren van een server:

  • Wij herinstalleren je server en zetten je gebruikers over.
  • Wij herinstalleren je server en je zet zelf je gebruikers over.

Optie 1, wij doen het.

Wij zetten een nieuwe server voor je op en zetten via een DirectAdmin backup-restore procedure je gebruikers (hostingpakketten) over. Je behoudt bij deze optie hetzelfde ipadres echter moet je zelf te controleren of dat alle sites op de nieuwe server zonder problemen draaien. Indien een site niet werkt is het niet mogelijk om terug te vallen op de oude server, deze is uitgeschakeld.

Het voordeel van deze optie is dat je zelf niet veel werk hebt aan het hele upgrade proces. Het nadeel is dan weer wel dat je het risico loopt dat bepaalde websites niet meer werken op de nieuwe situatie, en dat je aan de bak moet om de sites wel te laten werken met de nieuwste software. Ook is de server onbereikbaar zolang de gebruikers hersteld worden op de nieuwe server. Hoe meer data, hoe langer offline dus!

Let op: Wanneer je er voor kiest dat wij je data overzetten, dan zullen wij kijken naar de hoeveelheid data. Is dit meer dan 50GB, dan adviseren we om de gebruikers zelf gefaseerd te migreren.

Optie 2, je doet het zelf.

Wij zetten hierbij een nieuwe server voor je op met een geheel nieuw IP adres. Daarna passen we de TTL's van alle domeinen aan die op je server gehost worden én gebruik maken van de DNS van Flexwebhosting, naar 900 seconden. Je krijgt dan 2 werken de tijd om je domeinen/gebruikers (een voor een) over te zetten van de oude naar de nieuwe server. Let op dat je hierbij een ip-wissel krijgt. je hebt hierbij de mogelijkheid dat, indien een domein na migratie niet goed werkt, de site opnieuw te laten werken vanaf de oude server (door het terugzetten van het ipadres naar de oorspronkelijke waarde). De wisseling van het ipadres zal, doordat de TTL's op een kleine waarde staan maar maximaal 15 minuten zijn.

Het voordeel van deze optie is dat je gefaseerd, en al testend, je gebruikers veilig over kunt zetten. Mocht iets niet werken? Geen probleem, even terug naar de oude server en je bent weer online. Het nadeel is dat het meer tijd kost omdat je zelf de migratie uitvoert.

57 of 117 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software