Mijn website is gehacked, wat nu?

Gehacked, wat nu?!

Zodra je website er raar uit ziet, of er wordt spam verstuurd, dan kun je een mail krijgen van onze abuse-afdeling, of het is onmiskenbaar dat je website is gehacked. Natuurlijk is dit erg vervelend, maar er zijn methodes om dit op te lossen.

Back-up terugzetten en updaten

In het artikel over hoe je je website veilig kunt houden hebben we het gehad over het maken van een back-up. Dit is dan ook de meest effectieve, en eenvoudige methode om een hack op te lossen.

Om dit goed uit te voeren moet je zeker zijn dat alle hack bestanden weg zijn, dit kun je doen door de public_html geheel te legen. Let wel op dat je van tevoren zeker bent van je back-up, en dat je alle bestanden die je verwijderd uit de public_html kunt herstellen vanuit die back-up. Zodra je de public_html leeg hebt, zet een back-up terug en update nu je website zo snel mogelijk! Hierna heb je weer een schone situatie.

Website opnieuw opzetten

Het kan zijn dat je geen back-up beschikbaar hebt, of geen goede back-up beschikbaar hebt. Wat dan meestal ons volgende advies is, is dat het verstandig is om de website geheel opnieuw op te zetten maar met dezelfde database. Deze methode is zeker beproefd bij Wordpress, en kan via de volgende stappen uitgevoerd worden:

• Maak de public_html leeg waar je gehackte website in staat.
  • Download de nieuwste versie van Wordpress/Joomla, en plaats deze in de lege public_html
  • Pas nu de database configuratie aan zodat je 'oude' database weer gebruikt wordt. Klik hier voor de handleidingen:Wordpress, Joomla
  • Log in met je oude admin user, en download dezelfde plugins en thema's die je in je voormalige site ook gebruikte.
  • Als het goed is moet de site nu weer online zijn, met de oude instellingen en pagina's.
Let op: Deze methode werkt alleen wanneer je zeker bent dat je database nog 'schoon' is!

Website opschoon service

Mochten alle bovenstaande opties niet van toepassing zijn, dan kun je voor je Wordpress en Joomla website onze opschoonservice gebruiken. Op de volgende pagina kun je vinden wat dit exact inhoud.

73 of 278 people found this helpful.