Hoe houd ik mijn website veilig

Veiligheid, updates en hackers

Wanneer je begint met een eigen website komen er onbewust ineens een hoop verantwoordelijkheden bij, die vaak vergeten worden. We maken dan ook erg vaak de vergelijking met een auto, die moet je ook onderhouden. De olie moet bijgevuld worden, de banden moeten om de 2 maanden gecontroleerd worden, en niet te vergeten de jaarlijkse APK die verplicht is. Als je auto niet door de APK komt, moet hij gerepareerd worden, of hij mag heel simpel de weg niet meer op.

In feite geldt voor je website exact hetzelfde, alleen is er geen verplichte APK waarbij je website gecontroleerd wordt zodat hij online mag blijven. Om de vergelijking nog even in de auto-sferen te houden, is het bijvullen van de olie voor je website het updaten van je website-software en is de bandencheck het goed beveiligen van je website.

Hoe kan ik mijn website beveiligen?

De meest gebruikte systemen om websites in te bouwen zijn Wordpress en Joomla. Dit zijn dan gelijk óók weer de systemen die het meest worden aangevallen op het internet, en worden gescanned op verouderde software. De kans is natuurlijk veel groter dat je een oude Wordpress gevonden krijgt als hacker zijnde, dan een verouderde Modx installatie. Helaas zijn ze niet gek. Hieronder van Wordpress en Joomla een aantal handvaten om Wordpress en Joomla te beveiligen. Waaronder een hele blog serie van ons over Wordpress.

Mijn website software (CMS) is geen Wordpress of Joomla.

Geen probleem, in feite gelden de regels hetzelfde voor élke website die op het internet beschikbaar is. Zodra je onderstaande punten ter harte neemt ben je al op de goede weg!

  • Updaten, updaten updaten! Update je website software zodra er een update beschikbaar is!
  • Gebruik nooit de standaard 'Admin' user, maak altijd een nieuwe Administrator user aan.
  • Gebruik voor je admin user een sterk wachtwoord van minimaal 12 karakters en met cijfers, hoofdletters, kleine letters en tekens.
  • Maak geregeld back-up's, geen enkele site is 100% veilig. Zorg dus voor een situatie waar je op terug kunt vallen bij een hack.
  • Gebruik altijd een re-captcha bij een contact formulier om spammers te voorkomen.
47 of 179 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software