Hoe verwijs ik een domeinnaam naar een submap met .htaccess?

Zodra je een website online wilt zetten, dan zullen er bestanden aanwezig moeten zijn in de 'public_html-map' zodat het domein ook echt een website kan laden. Het kan zijn dat je je website bestanden niet in de public_html hebt staan, maar in een submap van de public_html. Deze manier van werken komt vaak voor wanneer er een submap gebruik wordt om een nieuwe site in te ontwikkelen terwijl de originele nog moet werken. Denk hierbij aan de map /nieuw.

Om het domein door te verwijzen naar deze '/nieuw' map zal er een stukje code in het .htaccess bestand geplaatst moeten worden. Het .htaccess bestand staat niet standaard in de public_html, maar wanneer Wordpress of Joomla aanwezig is dan zal vanuit deze software wel een .htaccess bestand bestaan.

Gebruik de volgende code om een domein door te verwijzen naar een submap:

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} domeinnaam.nl
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/mapnaam/?
RewriteRule ^(.*)$ mapnaam/$1 [L]

Hier is domeinnaam.nl natuurlijk het domein wat je gebruikt, en is 'mapnaam' de map waar de website bestanden staan in de public_html. Mocht je een subdomein willen doorverwijzen, dan kun je bij het domein ook het subdomein invullen.

Maar ik heb domein aliassen, werkt dit ook direct?

Nee, om al je gekoppeld aliassen door te sturen zul je ook deze domeinen moeten opnemen in het .htaccess bestand. Hieronder een voorbeeld om meerdere aliassen naar andere mappen door te verwijzen.

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} domeinnaam.nl
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/mapnaam/?
RewriteRule ^(.*)$ mapnaam/$1 [L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} detweededomeinnaam.nl
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/joomla/?
RewriteRule ^(.*)$ joomla/$1 [L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} dederdedomeinnaam.nl
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/wordpress/?
RewriteRule ^(.*)$ wordpress/$1 [L]
63 of 144 people found this helpful.