Begrippenlijst: Wat zijn PHP, HTML, CSS, Javascript etc?

In het land van websites wordt je overspoeld door verschillende termen en als je pech hebt, wordt er ook nog van je verwacht dat je weet wat ze allemaal betekenen.

Daar brengen we graag verandering in. Niet in de termen, wel in het niet weten wat ze betekenen.

Talen

CSS

Staat voor Cascading Style Sheets. Bestandjes waar in staat hoe alles er op je website uit ziet. Is het rood of blauw? Met een streepje er onder (of doorheen) of dikgedrukt?

HTML

Staat voor Hypertext Markup Language. Vormt een gestandaardiseerde taal voor de weergave van alle websites op jouw scherm. Zo weten alle browsers dat een h1 een hoofdtekst is en een p een paragraaf en laten dat dan op de juiste manier aan je zien.

JavaScript

Soort programmeertaal, maar officieel een scripttaal. Draait niet op de server, maar in de browser (op je computer dus). Wordt vaak gebruikt voor interactieve websites of websites waarbij dingen op de achtergrond gebeuren. Verandert er iets op je scherm zonder dat de website ververst? Grote kans dat er JavaScript voor gebruikt wordt.

Java

Heeft niks te maken met JavaScript. Is een programmeertaal waarin heel veel verschillende dingen bestuurd worden. Ook bijvoorbeeld koelkasten en magnetrons.

PHP

Staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. Programmeertaal die op de server werkt en draait vóór HTML (preprocessor). Maakt het mogelijk om websites dynamisch te maken en wordt vaak gebruikt voor CMSsen.

Python

Programmeertaal die vaak wordt gebruikt voor kleine programmaatjes op een server, ook wel scripts genoemd.

Websites

CMS

Een Content Management Systeem. Een beheerpaneel waar je de inhoud van je website kunt beheren. WordPress is een bekend CMS, Joomla en Drupal zijn wat anderen.

Joomla

Vroeger veel gebruikt CMS maar voorbijgestreefd door WordPress. Lastig onder de knie te krijgen, maar eenmaal opgezet draait het wel stabiel.

Magento

CMS voor webshops. Uitgebreid en professioneel, daardoor ook zwaar en niet geschikt voor shared hosting pakketten.

WooCommerce

Uitbreiding voor WordPress die een webshop mogelijk maakt binnen je WordPress CMS.

WordPress

Meest bekende en gebruikte CMS ter wereld. Mateloos populair bij zowel hobbyisten en beginners als experts en professionals. Simpel om mee te beginnen maar flexibel en uitbreidbaar vanuit een bibliotheek met duizenden templates en plug-ins.

38 of 81 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software