Wat is een DDoS aanval?

Je hoort steeds vaker dat vooral bedrijven digitaal worden lamgelegd door een DDoS aanval. Grote partijen zoals banken en overheidsinstanties, maar ook succesvolle webshops worden het slachtoffer van dit soort internetcriminaliteit.

Een DDoS-aanval klinkt heel geavanceerd, maar dat is het eigenlijk niet. DDoS staat voor Distributed Denial of Service en vrij vertaald is het dus een verspreide blokkade van een dienst.

Vergelijk het met de A4 van Den Haag richting Amsterdam. Drie banen lekker doortuffen met 130. Je bent er zo. Toch? Behalve in de ochtendspits dan, want in 2018 was het het drukste stuk weg in de ochtend en stond er weer 18% meer file het jaar er voor.

Feitelijk is dat ook een DDoS. Zo veel auto's voor je zorgen ervoor dat jij niet meer door kunt rijden. Bij een DDoS-aanval op het internet is het niet anders. Vanuit een netwerk van gehackte apparaten wordt er continue een website bezocht. Omdat er zo veel bezoekers zijn, mag jij achter aansluiten in de rij en krijg je dus geen website te zien.

Het uitvoeren van een DDoS-aanval is een effectieve manier om de concurrentie (tijdelijk) uit te schakelen. Gelukkig werken opsporingsdiensten around the clock om de netwerken die hiervoor gebruikt worden zelf plat te leggen en komt er steeds meer en betere hard- en software beschikbaar om de aanvallen te stoppen.

72 of 226 people found this helpful.   


Powered by LiveZilla Live Chat Software