Hoe kan ik een IP-adres blokkeren op mijn website?

Het blokkeren of juist toestaan van bezoekers afkomstig van bepaalde IP-adressen kan geregeld worden met een simpel .htaccess-bestand.

Tip: Weet je niet wat je eigen IP-adres is? Zoek hem op via WatIsMijnIP.nl.

Het .htaccess-bestand moet staan in de map die u wilt beveiligen. Gaat het over de hele website, moet het bestand dus in de map public_html staan. Gaat het om een sub-map van uw website, dan zet je het .htaccess-bestand in die submap neer.

Om de code te plaatsen, maak je een nieuw bestand aan. Dit noem je .htaccess. Je begint dus met een punt en typt dan htaccess er direct achteraan. Daarna niets meer.

Tip: bestaat er al een .htaccess-bestand? Pas dit dan aan door de code direct bovenin te plaatsen.

De inhoud van het bestand is:

order allow,deny
deny from 85.92.140.135
deny from 85.92.140.136
allow from all

Bovenstaande code blokkeert alle bezoekers van jouw website die vanuit IP-adressen 85.92.140.135 en .136 komen. Alle andere bezoekers mogen gewoon komen kijken.

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien.

order deny,allow
allow from 85.92.140.135
allow from 85.92.140.136
deny from all

In dit geval mogen alleen bezoekers die vanuit IP-adressen 85.92.140.135 en .136 komen jouw website bekijken. Iedere andere bezoeker wordt tegengehouden.

Wil je een hele 'IP-range' (een groep IP-adressen, vaak gekoppeld aan een bedrijf, regio of land) blokkeren? Je kunt dan aan de achterkant stukken weg laten:

deny from 85.92.140

Op deze manier blokkeer je iedere bezoeker waarvan het IP-adres begint met 85.92.140. Het laatste getal maakt dan niet meer uit.

Let op: Als je je eigen IP-adres blokkeert, kun je je eigen website niet meer bezoeken!