Waarom is mijn website traag?

Langzaam is relatief

Zodra je besluit om een website te maken wil je natuurlijk dat deze zo mooi en zo snel mogelijk is. Maar wat is nou 'snel', en wat is nou 'langzaam'? Voor veel mensen is 100 Km/uur rijden al heel snel, terwijl Max verstappen lachend de 300 Km/uur aantikt elke keer als hij het circuit op gaat. Daarbij is budget natuurlijk ook een grote factor in de auto's, en ook bij de webhosting is dit niet anders.

Niet snel genoeg?

Wanneer wij op de technische dienst de vraag krijgen; 'waarom is mijn website langzaam?' zullen wij bijna altijd eerst vragen wat er precies langzaam is, en welke pagina's trager dan verwacht laden. Er zijn namelijk een hoop factoren die een website onnodig kunnen vertragen. Hieronder een aantal dingen op een rij die je kunt nakijken voordat wij de vraag gaan stellen.

• Is de database van de website onnodig groot? Met andere woorden, staat er spam in de database?
  • Zijn de afbeeldingen klein, en niet onnodig groot?
  • Wordt er gebruik gemaakt van een caching plugin?
  • Is de website het hostingpakket 'ontgroeit', en is een upgrade noodzakelijk?
  • Staan er onnodig veel plugin's in de website?

Op zoek naar de turbo

Ondanks alles is traagheid ervaren erg vervelend, en is er niet altijd een oorzaak die je zelf kunt vinden. Mocht je merken dat de site trager is dan anders, da kan het zo maar zijn dat de server om wat voor reden overbelast is, neem dan contact op met onze Technische Dienst via het ticket systeem om na te kijken of de server druk is.

Ook maken wij veel gebruik van de netwerk tool's van Mozille of Chrome. Zodra je de website bezoekt, druk op 'F12' zodat de opties naar voren komen, en klik op het kopje 'Netwerk'. Als je nu de pagina bezoekt, zul je exact zien welke aanvragen langer nodig hebben dan de rest. Zie je dat de eerste aanvraag al traag is? (/) dan is de kans groot dat je site niet efficient werkt en dus een opschoning van de database nodig heeft of plugin's verwijderd moeten worden.

63 of 150 people found this helpful.