500 Internal server error

Een 500 internal server error is een foutmelding die door de webserver als antwoord wordt verstuurd als je via een browser je website wilt bezoeken. Deze foutmelding is vrij algemeen en het enige wat er gezegd wordt is eigenlijk "Er ging iets fout. Oeps..."

Het achterhalen van de oorzaak is dan een kwestie van in de Error logs kijken om te zien of daar een foutmelding terug komt. Vaak worden ze veroorzaakt door:

• Een .htaccess-bestand met een foute regel
  • Een bestand of map met een foute permissie
  • Een plug-in van je CMS die een conflict veroorzaakt

Voor het verhelpen van een 500 internal server error is geen kant en klare oplossing. Dat ligt natuurlijk aan de oorzaak.

Om te controleren of het .htaccess bestand de boosdoener is, kun je het even een andere naam geven. Doet je website het dan wel? Dan weet je zeker dat daar de oorzaak (en de oplossing) in zit. Je webmaster kan je hier vervolgens mee helpen.

Permissie-problemen zijn het gemakkelijkste op te lossen door alle permissies gewoon 'goed' te zetten. Omdat dit via het controlepaneel van je hostingpakket nog wel eens lastig kan zijn, kun je hier het beste voor contact opnemen met onze technische dienst.

Als de foutmelding wordt veroorzaakt door een plug-in van je website, dan kun je deze vaak uitschakelen door de naam van de map waarin deze plug-in staat te veranderen. Dit kan via FTP of via je controlepaneel. Als de website het na het hernoemen van de plug-in map weer doet, weet je dat die plug-in niet goed samenwerkt met jouw website en dat je naar een alternatief moet gaan kijken.