Een plaatje wat ik gebruik blijkt auteursrecht te schenden. Wat nu?

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Niet verwonderlijk dan ook dat je op je website ook wel eens een foto of afbeelding wilt gebruiken. Maar, als je ze van het internet af haalt, mag dat dan wel?

Het simpele antwoord is: nee. Tenzij er bij een afbeelding of foto staat vermeld dat het hergebruikt mag worden, is een foto of afbeelding van iemand anders. Niet van jou. Je mag die dan ook niet gebruiken.

Auteursrecht

Auteursrecht of Copyright is een begrip uit de juridische wereld. Het bepaalt dat de maker (auteur) van een werk zelf mag bepalen wat er met zijn werk gebeurt. Of het gekopieerd mag worden bijvoorbeeld, of door wie het gebruikt mag worden.

Daarbij heeft het auteursrecht niet alleen betrekking op teksten of liedjes, maar ook op foto's en afbeeldingen, software, films en video's en andere vormen van kunst.

Het recht mag overgedragen of doorverkocht worden. Als iemand dus een foto van jou maakt, is de fotograaf rechthebbende. Totdat hij de foto (plus auteursrecht) aan jou verkoopt. En dan hebben we het even niet over portretrecht, dat is weer wat anders.

Claims

Als je toch een foto op je website zet en daarmee het auteursrecht van iemand schendt, kun je een claim verwachten. Het is voor die rechthebbende niet nodig om bij iedere publicatie te vermelden "Copyright 2018, Maarten", want auteursrecht krijg je automatisch. Ik heb het gemaakt, het is van mij. Jij hebt het online gevonden, het is niet van jou.

Als je zo'n claim ontvangt, verwijder je de afbeelding per direct van jouw site. Laten we wel wezen. Als je een plaatje van het internet af plukt, weet je heel goed dat het niet van jou is. Als er dan iemand een brief stuurt waarin hij of zij aangeeft dat je zijn recht hebt geschonden en of je daar mee op wil houden, dan heb je je daar aan te houden. Klaar.

Schadevergoeding

Lastiger wordt het, als er een schadevergoeding geeist gaat worden. Als je bijvoorbeeld een foto gebruikt die je online hebt gevonden, maar wordt die foto door de fotograaf te koop aangeboden voor €50? Dan ben je, zodra het uitloopt op een juridische procedure, verplicht die €50 te betalen.

Het enige wat hoeft te worden aangetoond is dat je had kunnen weten dat je die foto niet had mogen gebruiken en wat de schade is. En dat is in zo'n geval allebei niet al te moeilijk.

Alternatieven

Maar, er staan zo veel plaatjes online! Welke mag je dan gebruiken?

Goede vraag. Er zijn voldoende 'stock sites' te vinden waar je afbeelding (al dan niet gratis) van kan gebruiken. Kijk eens naar UnSplash of Pexels bijvoorbeeld. Maar ook Shutterstock en iStockPhoto zijn bekende sites met veel materiaal wat tegen een vergoeding gebruikt mag worden.

Een andere optie is natuurlijk om de benodigde afbeeldingen voor jou te laten maken. Vind een designer of artiest in de buurt en krijg iets wat niemand anders heeft. Ja, dat kost je waarschijnlijk wel iets meer dan een stock foto, maar je wint wel in persoonlijkheid.

Conclusie

Al met al is er dus geen reden om, zonder te vragen, zo maar iets van internet te jatten. Er zijn voldoende alternatieven te bedenken en te vinden.

Your response helps us to improve this service. We greatly appreciate your feedback.


Powered by LiveZilla Live Chat Software